Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének bejelentése az önkormányzatnál

2024.02.09. | Adóügy, Hírek

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének bejelentése az önkormányzatnál

Az egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenysége szüneteltetéséről 15 napon belül köteles bejelentést tenni , melyben közli a szüneteltetés kezdő és befejező napját a helyi önkormányzattal. 

A bejelentésre az önkormányzat nyomtatványt rendszeresít, amit az

Önkormányzati Hivatali Portál (Adóügy- Általános Adónyomtatványok-Bejelentkezés, változás-bejelentés) felületén keresztül lehet teljesíteni.

Az önkormányzat a szüneteltetésről a közhiteles nyilvántartásból tudomást szerezhet, ennek alapján a szüneteltetés időszakát saját nyilvántartásába bejegyezheti. Ebben az esetben nincs szükség a szüneteltetés bejelentésére az önkormányzat felé.

Az önkormányzat adócsoportjánál fentiekkel kapcsolatban érdemes tájékozódni.

 

A tevékenység szüneteltetése miatt 30 napon belül  iparűzési adó bevallást is kell benyújtani.  Azt a szüneteltetés első napjától számított 30 napon belül kell beadni. A bevallást a naptári év első napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszakra kell benyújtani.

Az egyéni vállalkozó tevékenységet év közben is megkezdhette. Ha év közben kezdődött meg a szüneteltetés is, akkor a bevallási időszak más lesz. Ekkor a bevallást a tevékenység megkezdésének napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszakra kell beadni. Az egyéni vállalkozó tevékenységet adott évben újbóli megkezdheti, ha legalább 1 hónapig szüneteltette tevékenységét. Ekkor bevallást a tevékenységének újbóli megkezdésének napjától az év utolsó napjáig terjedő időszakra kell beadni. A határidő a tárgyévet követő év május 31-e.

Ha az egyéni vállalkozó december 31-e előtt megszünteti tevékenységét, akkor a bevallási időszak más lesz. Ekkor a bevallást a tevékenység újbóli megkezdésének napjától a megszűnés napjáig terjedő időszakra kell beadni. A bevallást a megszűnést követő 30 napon belül kell benyújtani.

Mány,2024.02.08.

Mány Község  Önkormányzati Adóhatósága

Megszakítás