Zöldhulladék égetés Mányon: Új megközelítés és intézkedések – 2024

2023.06.14. | Hírek

Kedves Mányiak!

Falun élve, de mindenképpen a környezettudatosság elveit szem előtt tartva, igyekszünk megoldást találni, az avar és kerti hulladékok kezelésével kapcsolatban.

Mint azt korábban jeleztem, Önkormányzatunknak elkötelezett célja az, hogy hosszú távon, olyan komplex megoldást találjunk a kérdésre, ami minden, itt élőnek megfelelő, elfogadható, és nem a tűz meggyújtására, hanem a kerti hulladék további felhasználására inspirál. Ez egy hosszabb folyamat, ezért ma olyan döntést hoztunk, ami több irányból is megoldást jelent a zöldhulladék kezelésre. Ezek szerint:

ÁPRILIS 6. SZOMBAT és MÁJUS 18. között, az adott hónapok minden 1. és 3. SZOMBATJÁN, 9 és 12 óra között, bel és külterületi ingatlanok esetében, TELKEN BELÜL égethető kerti zöldhulladék. Kizárólag ezeken a szombatokon:

Április 6., Április 20, Május 4., Május18.

Őszi időszakban, október 1 és november 30.között, szintén e két hónap minden első, és harmadik szombatján van lehetőség, telken belül tüzelni, 9 és 12 óra között.

A napok: október 5 és 19 valamint november 2 és 16.

Esős, és viharosan szeles időben, ezeken a napokon sem lehet tüzelni.

Ezen időpontokban, kizárólag kerti hulladék (faág, gally, cserje, gyümölcsfák nyesedéke, növényi maradványok) égethetőek.

ELTÉRŐ NAPOKON A TŰZGYÚJTÁS TILOS!

Szintén tilos kommunális és ipari hulladékot égetni, az év bármely napján!

A tűzgyújtás betartásának szabályait az önkormányzat ellenőrizni fogja, a rendelet áthágása szigorú büntetést von maga után!

Mindezeken túl, ami a legfontosabb:

Környezettudatos településként, szeretnénk a tüzelés intézményét „kifuttatni” ezért zöldhulladék lerakót nyitunk, a Szél utca végén található, bekerített gyümölcsösünk egy részét használva. A lerakó április 7-től lesz nyitva, külön posztban jelzem majd a nyitva tartási időt. (Hétköznapokon, 7 és 16 óra közé tervezzük)

Innen lehet majd mind komposztált anyagot ingyen elkérni, illetve ide lehet a megszabott mennyiséget leszállítani.

Külön kérésre van lehetőség, a háztól jövő szállítást is igénybe venni erre a telephelyre, és természetesen a naptár szerinti zöldhulladék elszállítást is ajánlott minden esetben kihasználni. Ezek legyenek a prioritások.

Kérjük, hogy ezeket a komplex lehetőségeket használjuk ki, és ne a „valami nagy nagy tüzet kéne rakni” elv alapján éljük Mányon az életünket. Ez egy próbaidőszak, szeretnénk ha működne, és elsősorban az a része, hogy felhasználunk, újra hasznosítunk minden zöld anyagot, nem elégetünk!

Bízva a közös előre lépésben

Varga Mihály

polgármester

Megszakítás